16 december 2021

Framtiden är Super

Nya Super-motorer

Scanias nya Super-motorer erbjuder mer tillgänglighet, fler mil, mindre under­håll och reducerad vikt.

Super-motorerna är kärnan i de nya drivlinor som totalt ger 8 procent sänkt förbrukning. Egenskaperna kan te sig motsägelsefulla men är det inte, allt handlar om djup kunskap och målmedveten utveckling.

Magnus Henriksson är Chief Engineer för Scanias raka motorer och den som guidar genom de finare detaljerna beträffande huvuddragen i de tekniska lösningarna. Med fyra Super-motorer och två Scania Opticruise-växellådor att välja bland blev den bästa lastbilen precis ännu lite bättre.

  • Scania Super är i absoluta framkanten beträffande förbränningsmotorer för tunga lastbilar.
  • Scania Opticruise i två versioner, nya G25CM och G33CM som kom 2020.
  • Branschledande avgasefterbehandlingssystem bakom fantastiska besparingar.
  • Scanias lågvarvsfilosofi går ett steg till med en helt integrerad drivlina.
  • Nytt efterbehandlingssystem med större avgasutblås.
  • Alla motorer kan köras på HVO.
  • Två versioner som kan köras på 100% biodiesel FAME.

Scania Super är summan av all Scania-expertis under flera decennier, i förening med det senaste inom motorstyrning, efterbehandling och ny teknologi som CRB, i förening med avancerade Scania Opticruise.

− Att få utveckla en helt ny motorplattform av den här magnituden är en en-gång-i-livet-upplevelse för de flesta motoringenjörer, säger Ola Henriksson. Ola är Chief Engineer och är den inom Scania som har lett projektet och utvecklingsprocessen under drygt fem års tid.

Att utveckla en ny motorplattform som Super från grunden handlar om att kombinera en mängd befintliga erfarenheter med nya sätt att lösa saker och ting. Vissa mål är givna, som låg vikt, men under utvecklingsprocessen bidrar tusentals små och stora beslut till att forma det slutliga resultatet. Scanias ingenjörer hade dessutom tuffast tänkbara riktmärke att utgå från – Scanias tidigare motorplattform med internbe­teckningen DLU har visat sin marknadsledande kapacitet i hundratusentals kund­fordon runt om i världen och har gått segrande ur hundratals bränsletester i media.

Utforska Super på scania.com